петак, 26. август 2016.

Atrakcija plutajućih ostrva

Semeteško jezero - malo poznata raška prirodna lepota. Cena smeštaja u seoskim kućama od 600 do 1.500 dinara. Idealno mesto za one koji su željni da odmor provedu u potpunom miru


KAKO izgleda kada se u turističku ponudu upakuju zanimljivo predanje o potrazi Marka Kraljevića za svojim čuvenim buzdovanom, prirodni fenomen plutajućih ostrva, netaknuta priroda, tišina protkana samo cvrkutom ptica i bogata ponuda organske hrane najbolje je isprobati na Semeteškom jezeru.
Iako udaljeno 15 kilometara od Raške, kada se na Kopaonik ide preko Rudnice i svega pet kilometara od skijaškog centra na ovoj planini, turistima je, Semeteško jezero, dugo bilo nepoznato. Nedavno izgrađene dve prelepe drvene kućice sa apartmanima od po četiri kreveta, etno-restoran sa savršenim specijalitetima domaće kuhinje i plažica sa ležaljkama i suncobranima, bili su dovoljni da "plane priča" o ovom neobičnom, bajkovitom i za odmor savršenom mestu.

- U našoj ponudi svoje mesto za odmor pronalaze oni koji su željni da dan ili nekoliko dana odmora provedu u potpunom miru - kaže Radan Anisijević, vlasnik kompleksa "Semeteška bajka".

- Reč je o rekreativnom turizmu na seoski način koji osim šetnji, branja gljiva, šumskih plodova i lekovitog bilja, podrazumeva i kupanje u jezeru i veslanje uz zanimljiv "slalom" između plutajućih ostrva.
Za one željne većih izazova, tu je odlazak do kanjona i vodopada Barske reke, a organizujemo i malo izazovniju planinsku šetnju do Kopaonika osam kilometara dugom, obeleženom pešačkom stazom. Sa Kopaonika, pak, turisti na izlet do nas dolaze kvadovima.
Semeteško jezero, međutim, odavno su otkrili slikari, planinari i ekolozi, pa je ovo odredište postalo mesto njihovih redovnih susreta uz logorsku vatru, akustičnu muziku, ražanj, domaću rakiju i vino.

Osim u "Semeteškoj bajci" konak i hrana mogu se pronaći i u pedesetak seoskih domaćinstava. Cena prenoćišta u četvorokrevetnim apartmanima ili u dvokrevetnim sobama u seoskim kućama je 600-1.200 dinara po osobi, dok pun pansion košta 1.500 dinara.
Za turiste koji se odluče da na Semeteškom jezeru provedu sedam dana, jedan dan je besplatan i nazvan je "domaćinski". U tom slučaju "obaveza" turista je da taj dan provedu uz aktivan odmor - pomažući domaćinu. Zavisno od godišnjeg doba kada gostuju, sa domaćinima tog dana plaste, beru maline, kupine ili borovnice, kupe šljive, peku rakiju, čuvaju ovce...
Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар