субота, 27. август 2016.

Jošanička Banja - zelena vrata KopaonikaODMOR u Jošaničkoj Banji idealan je za sve one koji tragaju za mirnim, netaknutim i zelenilom bogatim predelom, ali i vodenim avanturama u akva-parku s toplom banjskom vodom. Baš tu, u podnožju Kopanika, sa njegove zapadne strane, pronaći će svoju željenu kombinaciju za odmor cele porodice. I, bez sumnje, u ovoj banji svi će podjednako uživati - i deca, i mladi, i stari.


Kao vrlo topla banja (temperatura vode je oko 78 stepeni) koja leči "reumu, išijas i neplodnost", poznata je još od doba Rimljana. Od 17. veka, Turci su uživali u hamamu koji su podigli, a potom i porodica Miloša Obrenovića. Danas, blagodeti Jošaničke Banje osete svi koji barem dan provedu u akva-parku "Draguljica", koji koristi rashlađenu banjsku vodu. Za svega 150 dinara, koliko košta ulaznica za boravak od devet do 18 časova, možete da se opustite u džakuzijima, da plivate u bazenu ili da, survavanjem u njega niz veliki tobogan, za tren podignete adrenalin. Za promenu, tik do bazena je i malo jezero napunjeno rashlađenom banjskom vodom, koje je do izgradnje akva-parka bilo glavno kupalište žitelja Jošaničke Banje.


Banjsko kupatilo, izgrađeno 1935. godine, trenutno se rekonstruiše. Počeće da se koristi od kraja oktobra, a imaće bazen i pet kada koji će se, uz preporuku lekara, koristiti za fizikalnu terapiju i lečenje bolesti koštano-zglobnog sistema, psorijaze i ekcema.


Oni koji se odluče za višednevni boravak u Jošaničkoj Banji, tu, na "zelenim vratima Kopaonika", mogu da uživaju u pešačenju po uređenim, već utabanim stazama zdravlja ili u izazovima planinarenja. Okolina je bogata zelenilom, brzim planinskim rečicama, a u šumama preovlađuje borovina. Lekari pulmolozi naročito hvale terapiju koja se postiže šetnjom među crnim borovima, u prelepom "banjskom borjaku".


Onima koji vole da obilaze kulturno-istorijske spomenike, melem za dušu biće poseta obližnjim manastirima - Studenici, Gradcu, Končulu, Staroj i Novoj Pavlici... U Jošaničkoj Banji se nalazi i jedini spomenik Milunki Savić, srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata, rođenoj u susednom selu Koprivnici.
Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар