уторак, 18. јул 2017.

DANI BOROVNICE

Krajem ovog meseca (27. - 30. jul) po osmi put zaredom na Kopaoniku će se u organizaciji Turističko-sportske organizacije Raška, Opštine Raška, Turističke organizacije opštine Brus, Nacionalnog parka Kopaonik i MK Mountain Resort, održati manifestacija "Dani borovnice".

Sa oko 300 hektara samonikle borovnice, koja stiže za branje krajem jula i početkom avgusta, Kopaonik predstavlja jedno od većih staništa ovog izuzetno zdravog divljeg voća koje je, nažalost, sve ugroženije neadekvatnim i protivzakonitim načinima branja, takozvanim češljanjem.

Upravo zbog toga ovakve manifestacije nemaju za cilj samo onu turističko-rekreativnu i zabavnu komponentu, već, pre svega, treba i da edukuju učesnike i javnost uopšte o potrebi zaštite preostalih zasada divlje planinske borovnice. Ovogodišnji "Dani borovnice" na Kopaoniku trajaće tri dana u periodu, od 29. do 31. jula, a već prvog dana će se održati takmičenje u berbi borovnica na lokalitetu koga će odrediti Nacionalni park Kopaonik, kao i predavanje na temu očuvanje i zaštita borovnica u prostorijama Nacionalnog parka.


Naravno, biće tu i prodajnih štandova sa proizvodima od borovnice, kao i sa proizvodima domaće radinosti iz ovog kraja koji će biti otvoreni svakog dana u okviru apartmanskog kompleksa "Konaci". Drugi dan manifestacije rezervisan je za pešačku turu "Borovnici u pohode", u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva "Zeleni putokazi" kao i za pešačku trku "Trail race Kopaonik". Tog dana će stručni žiri najpre ocenjivati proizvode od borovnice u kategorijama: alkoholna pića, sokovi, slatka i želei, džemovi i pekmezi, a potom će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim. Treći i poslednji dan ovogodišnjih "Dana borovnice" na Kopaoniku je rezervisan za ljubitelje planinskog biciklizma i trku "Tri strane Kopaonika". Recimo na kraju da su se organizatori potrudili i obezbedili za sve one koji odluče da taj vikend provedu na Kopaoniku 20 odsto popusta na cenu karata za neke od brojnih sadržaja zabavnog parka Kopaonik.

Izvor: Danas

Нема коментара:

Постави коментар