петак, 07. јул 2017.

KOPAONIK, RIZICI OD POŽARA (VIDEO)Prošlonedeljni požar u jednom ugostiteljskom objektu na Kopaoniku aktuelizovao je pitanje zaštite od požara i prisustva vatrogasnih jedinica na toj planini. Nacionalni park Kopaonik na 11.000 hektara pod četinarskim šumama, nekoliko hilada objekata i brojnim gostima, pripadaju prvoj kategoriji rizika od požara.

U požaru prošog vikenda izgorelo je oko 100 kvadrata sprata, potkrovlja i krova hotela Anđela. Šteta bi kažu bila mnogo veća da nije bilo pravovremenev reakcije vatrogasaca, ali i hotelijera.

"Brzom intervencijom vatrogasaca kada smo dobili dojavu požara u roku od dva minuta prva ekipa je bila na objektu. Sa obezbeđenjem hotela pristupilo se evakupaciji i gašenju istog. Sukcesivno su dolazile ekipe iz Raške, Kraljeva i samim tim smo ubrzali i stavili požar pod kontrolu", kaže Milan Koturović, komandir Vatrogasne jedinice Kopaonik.

Posao dodatno otežava tip gradnje planinskih objekata sa dosta drveta i zapaljivog materijala.

"S druge strane ova vrsta gradnje krovova sendvič konstrukcije su veome, veoma teški za gašenje, jer vi prosto istrošite veliku količinu vode koju nemamo na ovoj lokaciji kako treba, a s druge strane ti sendvič krovovi ne dozvoljavaju da se to gasi kako treba, već vatrogasci trebaju da maltene raskuju sve te krovove kako bi bili sigurni da smo to ugasili", kaže Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Statistika kaže da se godišnje na Kopaoniku dogode tri šumska i četiri do pet požara na objektima. Ali kvanititet kažu nije važan već to šta je požar zahvatio i na kolikoj površini se prostire.

Kako bi se smanjio rizik od požara u Sektoru za vanredne situacije pristupili su strogoj kontroli gradnje, koja podrazumeva saglasnost za lokaciju i kompletnu projektnu dokumentaciju.

"Na obroncima kompleksa u pravcu Raške preko Šiparčine zadnjih godina je izgrađeno na desetine objekata koji imaju po pedeset do sto apartmana unutra i da se dovede adekvatna voda kako bi hidrantna mreža u tom delu naselja mogla da se u potpunosti uradi kako treba i na taj način da imamo jednu sigurnost i zaštitu prilikom gašenja požara", kaže Radojica Kočović.

Jedinica protiv požarne zaštite na Kopaoniku broji šesnaest vatrogasaca. Po četvorica su u smeni. Raspolažu sa četiri vozila. To nije dovoljno. Zato se krenulo i sa obukom zaposlenih u hotelima, za polaganje stručnih ispita za zaštitu od požara. Uz adekvatnu opremu oni će biti podrška vatrogascima i spasiocima u slučaju požara i vanrednih situacija.
Izvor: RTS

Нема коментара:

Постави коментар