понедељак, 25. септембар 2017.

DRUGARIJADA NA KOPAONIKUFondacija "Novak Đoković" na Kopaoniku okupila 160 mališana. Nikola (9): Ovoliko dece sam video samo na slikama.

U mom selu nema mnogo dece. U ovolikom broju, u stvari, viđao sam ih samo na slikama. Nikada, baš nikada mi nije bilo lepše i zanimljivijenego ove nedelje na Kopaoniku. Upoznao sam mnogo novih drugara, učio da programiram, napravio svoju igricu. Probao sam razna čuda - zip- lajn, avantura poligon, peo sam se na veštačku stenu, puštao zmajeve i, najvažnije, kotrljao sam se po travi u velikoj lopti za sudaranje... Sve je kao u najlepšem snu.

Govori ovo, gotovo u dahu, Nikola Filipović (9) iz sela Tometino Polje blizu Divčibara. Treći je razred. Odličan đak. Učionicu isturenog odeljenja u svom rodnom selu deli sa još jednim vršnjakom i šest učenika drugog razreda. A u kampu na Kopaoniku je sedam dana proveo sa još 162 mališana i 20 učitelja! U smehu, zabavi i igri, proteklog vikenda završila se "Drugarijada", peti kamp prijateljstva, koju organizuje Fondacija "Novak Đoković". Dečaci i devojčice, uzrasta od prvog do četvrtog razreda, iz isturenih odeljenja, malih "zaboravljenih" mesta iz okoline Sokobanje, Požege, Ćuprije, Vranja, Paraćina, Užica proveli su šest nezaboravnih dana.

Nikola je, kaže nam, presrećan što je pregršt sportskih aktivnosti organizovano napolju, jer u svom selu fizičko ima samo kada je lepo vreme. Njegov vršnjak, kog je upoznao na Kopaoniku, Ognjen Garzić iz sela Kačera kod Užica, kaže nam da ga najviše raduje što se ovde na "Drugarijadi" svakog dana brčkaju u bazenu.

- Nemam priliku da toliko plivam, a to mnogo volim - priča ovaj dečak. - Prvi put sam video Kopaonik i mnogo mi se sviđa. A najviše od svega Avantura park. Bio sam kao Tarzan dok sam se peo po svim tim mostovima, lijanama, paukovim mrežama, stubićima... Meni je ipak najlepše što sam ovde upoznao mnogo drugara, a sve je lepše i zanimljivije u društvu.

Deca iz seoskih sredina širom Srbije uživala su u druženju

z Kačera je došla i Anđelija Stojanović (7). U prvi razred je krenula sa još pet mališana iz svog sela, a učionicu dele sa trećacima, među kojima je i Ognjen.

- Danas sam puštala zmajeve prvi put u životu i mnogo mi se dopalo - kaže nam ova devojčica. - Sviđa mi se što ima puno dece i što stalno radimo stvari koje ranije nisam probala. 

HOTEL ZA BUBICE

Priču razdraganih mališana prekidaju učitelji i animatori. Počelo je "zidanje" hotela za bubice. Bio je Eko-dan. Mališani su kroz igru naučili značaj insekata u eko-sistemu. Usledio je Dan nauke, išli su u Planetarijum - bioskop koji projektuje zvezdano nebo. A uživali su i u pozorišnim predstavama, baletu, radionicama Crvenog krsta, ukrašavanju pinjata, recikliranju...


Нема коментара:

Постави коментар