понедељак, 20. новембар 2017.

SKANDAL U NACIONALNOM PARKU; NA KOPAONIKU NESTAO DEO ZAŠTIĆENE ŠUME


Preko 3.000 kubnih metara drveta posečeno je u zaštićenoj šumi u nacionalnom parku "Kopaonik".

To je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) čije se sedište nalazi u Novom Sadu.

Kako navode u društvu, prolaznici na Jankovim barama bili su šokirani ogoljenim zemljištem i stotinama trupaca, panjeva i razbacanih grana na mestu gde se nalazi stoletna četinarska šuma.

U DZPPS navode da se radi o šumi koja se nalazi u prvom stepenu zaštite, gde nije dozvoljena nikakva privredna delatnost.

- Prema nezvaničnim informacijama poslednjih meseci na više lokaliteta u nacionalnom parku „Kopaonik“ posečeno je preko 3.000 metara kubnih drveta i to od strane onih koji bi trebali park da čuvaju – Javnog preduzeća „Nacionalni park Kopaonik“- navode u DZPPS.

Kako kažu, do sada su na meti drvoseča najčešće bile šume u pritvatnom vlasništvu, ali je poslednjih godina sve učestalije pustošenje zaštićenih područja – rezervata i nacionalnih parkova.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro osuđuju, kako navode, „grubo kršenje propisa od strane rukovodstva Nacionalnog parka. „Nacionalni park „Kopaonik“ je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama.“


Milan Ružić, predsednik DZPPS kaže da se radi o nacionalnom blagu, strogom rezervatu u kome osim psoeta turista i naučnoistraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje.

Zaštitari prtica navode da se su na ovaj način nestale mnoge zaštićene i ugrožene vrste kao što su lešnikar, crna žuna, gaćasta kukumavka i dugorepa sova.

- Ovakvo vandalsko uništavanje šuma, osim osiromašenja biološke raznolikosti, doprinosi eroziji, novim poplavama i gubitku pijaće vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo je protest nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i rukovodstvu Nacionalnog parka „Kopaonik“ sa zahtevom da im se hitno dostave informacije o ovom događaju- zaključuju u DZPPS.

Nacionalni park demantuje: U toku sanacija obolele šume

Iz Javnog preduzeća „Nacionalni park Kopaonik“ dematnovali su danas tvrdnje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vezane za seču šume u zaštićenom pojasu, naglasivši da ništa od tvrdnji DPZZS nije tačno, te da se na Kopaoniku u zaštićenom području zaista vrši sanacija obolele šume.

- Te aktivnosti se odvijaju u skladu sa zakonom i saglasnostima resornog ministarstva, kao i uslovima Zavoda za zaštitu prirode- kažu u nacionalnom parku.

Oni dodaju da su odluke Minsitarstva za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije prositekle iz više sastanaka koji su se održavali od 2012. do 2017. godine, a koje je organizovao nacionalni park. Uprava preduzeča „Nacionalni park Kopaonik“ dalje navodi da su sastancima prisustvovale sve relevantne institucije , te da ni jedno stablo nije posečeno bez stručne doznake i nadzora Republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. Prema tvrdnjama uprave parka, seča za njih predstavlja vanredni trošak, a nikako prihod.

- Ovakve aktivnosti na sanaciji bolesti sušenja šuma vrše se i u ostalim nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim oblastima u celoj Jugoistočnoj Evropi gde je pomenuti problem i prisutan- kažu u JP „Nacionalni park Kopaonik“.

Kako zaključuju u javnom preduzeće, oko seče šume spremiće kompletnu dokumentaciju.


Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар