среда, 24. јануар 2018.

OD HILJADU SKIJAŠA 10 ZADOBIJE OZBILJNE POVREDENa skijalištima na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru, ekipe Gorske službe spasavanja (GSS) godišnje zbrinu oko 1.000 skijaša koji se povrede tokom spusta niz planinu.

Na skijalištima na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru, ekipe Gorske službe spasavanja (GSS) godišnje zbrinu oko 1.000 skijaša koji se povrede tokom spusta niz planinu.

Prema nezvaničnim podacima, na 1.000 povređenih skijaša, jedan od10 dobije teške povrede, dok su najčešće i daleko učestalije povrede mišića, zglobova i kolena. Početnici imaju čak pet puta veći rizik od povređivanja na stazi, u odnosu na iskusne skijaše, a među povređenima ima više žena, njih osam prema pet muškaraca, dok su deca elastičnija i njihova regenerativna moć je veća, te povrede brže zaceljuju.

Da ne bi sebe i druge dovodili u opasnost, neophodno je pridržavati se određenih pravila ponašanja na skijaškim terenima, upozorava Gorska služba.

Kako se navodi u uputstvima GSS, važno je da se skijaši tako ponašaju na stazi da svojim skijanjem ne ugrožavaju druge, ali i da brzinu skijanja prilagode sopstvenom znanju, ali i vremenskim uslovima, snežnom pokrivaču, kao i broju skijaša na stazi.

Tokom skijanja aktiviraju se sve grupe mišića, čak i oni koji inače nisu aktivni. Mišići se brzo hlade tokom mirovanja, u toku vožnje žičarom, a zatim brzo zagrevaju kada se spuštamo niz stazu. Sve je to napor za organizam, te bi bilo idealno pripremu za zimske sportove početi tri meseca ranije. Pored fizičke nepripremljenosti, do povreda na skijanju može da dođe zbog više faktora - veštine skijanja i padanja, pogrešne opreme, vremenskih uslova ali i kvaliteta staze.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšte prakse Doma zdravlja “Stari grad” kaže da na aktivan odmor treba poneti priručnu apoteku.

- Pored kapi za nos, leka za skidanje temperature u njoj svakako treba da nađe mesto neki preparat za ublažavanje tegoba kod istegnuća, uboja ili nagnječenja. Ukoliko ste u sutuaciji najbolje je konsultovati doktora ili drugo stručno lice o daljoj dijagnostici ili lečenju. Za ublažavanje bola prilikom ovakvih povreda, najbolje je koristiti lokalna sredstva u obliku gelova ili rastvora u formi spreja. U praksi se dobro pokazao etofenamat, jer lako i brzo prolazi kroz kožu i akumulira se ciljano u povređenom tkivu. Ovakve preparate koža brzo upija, te neće dolaziti do prljanja odeće u zimskom periodu. Za pacijente je često napraktičnija upotreba brzo-delujućih preparata u spreju - objašnjava dr Lazić.

Нема коментара:

Постави коментар