среда, 28. фебруар 2018.

SVE SPREMNO ZA JUBILARNI KOPAONIK BIZNIS FORUM: SPECIJALNI GOSTI PREDSEDNIK VUČIĆ I PREMIJERKA BRNABIĆSve je spremno za jubilarni "srpski Davos", 25. Kopaonik biznis forum, koji će od 4. do 7. marta okupiti više od 1.000 učesnika i panelista, a specijalan gost foruma je najpoznatiji evropski futurolog Magnus Lindkvist, najavili su danas organizatori.

Posebni gosti koji se očekuju na Kopaonik biznis forumu su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, guverner Jorgovanka Tabaković i predsednik SANU Vladimir Kostić, izjavio je na konferenciji za medije predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF-a Aleksandar Vlahović.

Vlahović je istakao da će Kopaonik biznis forum ove godine trajati četiri dana i da će početi 4. marta uveče specijalnim događajem o digitalnoj ekonomiji, a biće završen obraćanjem premijerke Ane Brnabić 7. marta.

Četvorodnevni forum će, kako je rekao, imati izuzetno kvalitetan program sa 152 učesnika, 22 panela, tri plenarne sesije, šest specijalnih događaja i tri posebna obraćanja. Dodao je da je za KBF do sada registrovano oko 110 novinara.

Vlahović je naglasio da je Kopaonik biznis forum najzačajniji takav događaj u ovom delu Evrope i da se njegov kvalitet svake godine podiže kako bi se napravila platforma za kritičku raspravu i analizu.

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Dragan Ðuričin je istakao da Srbija mora više da se osloni na usluge većeg stepena dodate vrednosti, koje se odnose na obrazovanje, nauku, zdravstvenu zaštitu i veštine programiranja, ali i da veću pažnju posveti digitalnoj transformaciji pre svega u domenu industrije.

Dodao je da Srbija danas ima fiskalnu stabilnost i rast koji nije senzacionalan, ali je u pozitivnoj zoni, zbog čega je moguće govoriti o dinamiziranju rasta koji treba da bude održiv i inkluzivan.

- To podrazumeva promenu koncepcije, jer ovaj model rasta i ovaj skup makroekonomskih politika, ne mogu da obezbede rast koji Srbiju izvlači iz situacije stacionarne ekonomije - ocenjuje Ðuričin.

a prošlogodišnjom stopom rasta od 2,0 odsto i sa projektovanih 3,5 odsto za ovu godinu, odnosno 4,5 procenata za sledeću godinu, taj dinamizam rasta je, smatra on, nedovoljan za održiv i inkluzivan razvoj.

- Neke računice pokazuju da, ukoliko bismo u narednih 15 godina, svake godine imali stopu rasta od 7,0 procenata, Srbija bi duplirala bruto domaći proizvod. Taj BDP po glavi stanovnika bi otprilike bio na nivou onoga koji je imala susedna Hrvatska kada je ušla u Evropsku uniju - ocenio je Ðuričin.

On je ukazao i na populacioni rizik, odnosno na odliv mladih i obrazovanih ljudi u kontinuitetu, zbog čega bi, prema nekim projekcijama, kako je naveo, Srbija mogla za 15 godina da ima milion stanovnika manje i pogoršanu starosnu strukturu.

Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, izrazila je očekivanje da će najvažniji poslovni događaj u zemlji pokrenuti nove razgovore o finansijskoj, digitalnoj i rodnoj inkluziji, kao i o pitanjima neophodnim za ostvarenje projekcije ekonomskog rasta od 3,5 posto za ovu godinu.

Vlahović je najavio učešće brojnih predstvnika vlade na Kopaonik biznis forumu, između ostalih i potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, ministara Dušana Vujovića, Mladena Šarčevića, Gorana Kneževića, Zorana Ðorđevića, Vanje Udovičića, Aleksandra Antića i Zlatibora Lončara.

Gosti i učesnici foruma biće i član UO kompanije Masterkard Timoti Marfi, zamenik direktora evropskog departmana MMF-a Tanos Arvanitis, direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, direktor EBRD za centralnu i istočnu Evropu Šarlot Rue, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević i ambasador UNICEF-a Mišel Sen - Lo.

U zvaničnom programu učestvovaće i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek, šef Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i generalni direktor Masterkarda za Balkan Artur Turemka.

Organizatori 25. foruma na Kopaoniku su Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pokrovitelj je Vlada Srbije. Partner foruma je Masterkard, a posebna zahvalnost se duguje dugododišnjem domaćinu MK Mauntin rizortu, rekao je Vlahović.

Izvor. Srbija Danas

Нема коментара:

Постави коментар