четвртак, 19. април 2018.

ZA ULAZAK NA KOPAONIK NAPLAĆENO 11,5 MILIONA DINARASredinom oktobra prošle godine rukovodstvo Nacionalnog parka „Kopaonik” uvelo je naplatu ulaska motornih vozila na ovo poručje. Tako je do početka ovog meseca vozačima raznih vozila naplaćeno oko 11,5 miliona dinara. Najviše od oko 53.000 vlasnika automobila koju su na Kopaonik dolazili kao turisti, a ostatak od oko desetak hiljada vozača autobusa, dostavnih vozila, kamiona i vozila koje koriste povlašćeni meštani potkopaoničkih opština poput Brusa, Leposavića i Raške. Najviše je vozila prošlo sa bruske strane, kroz naplatnu kapiju kod Brzeća, a naplaćivalo se još kod Đorovog mosta iz pravca Jošaničke Banje i na putnom pravcu iz Rudnice u blizini Sunčane doline. Podsećanja radi, ovu naplatu Javno preduzeće Nacionalni park „Kopaonik” uvelo je shodno Zakonu o zaštiti prirode usvojenom još iz 2010. godine i uz saglasnost resornog ministarstva. 

Cene su različite, shodno kategoriji vozila. Tako vlasnici putničkih vozila i motocikala dnevnu taksu plaćaju 150, nedeljnu 600, a mesečnu 2.000 dinara. Vlasnicima kombija i putničkih vozila sa prikolicom dnevno se naplaćuje 250, nedeljno 1.100, a mesečno 3.000 dinara. Vozači autobusa i kamiona dnevno plaćaju 500 dinara, za nedelju dana 2.000, a mesečno 6.500 dinara i vozila sa više od tri osovine dnevno 1.000, a nedeljno 4.000 i mesečno 13.000 dinara. Stanovnicima sa teritorije opština Raška, Brus i Leposavić data je mogućnost da uplate godišnju ulaznicu po cenama od 250 dinara za putnička vozila i motocikle, 500 za kombije i vozila za prikolicom, 1.000 za autobuse i kamione i 1.500 za vozila sa više od tri osovine.

Gde će ovaj novac otići, da li i za uređenje kanalizacije koja ugrožava prostor nacionalnog parka, posebno skijališta.

– Računamo da ćemo do kraja godine ostvariti planiranih 15 miliona dinara, a novac ćemo trošiti transparentno i u skladu sa programom upravljanja nacionalnim parkom, dabome i uz saglasnost resornog ministarstva. Prioritet je zaštita flore i faune na ovom prostoru i, naravno, sprečavanje svakojakog zagađenja. Jer, nama nije cilj da se više novca slije u kasu, nego da se smanji broj zagađivača. Eto, često me vozači pitaju da li će platiti kad dođu vozilom na elektropogon, a ja im uvek odgovaram: Ne. U toj slučaju bićete čak od naše ustanove i nagrađeni.

Od Predraga Šumarca, rukovodioca odgovornog baš za čuvanje parka, doznajemo da je zimus bilo momenata kada se povremeno ulaz, zbog gužve, nije ni naplaćivao.

– Zato će deo novca koji je naplaćen ove sezone biti upotrebljen i za modernizaciju sistema za naplatu. Uz uvođenje mogućnosti da se to obavi, recimo i SMS porukama, najverovatnije će se dogodine, kako bi što više izbegli gužve i čekanja, umesto ulaza naplaćivati izlaz iz kopaoničkog nacionalnog parka.

Izvor: Politika

Нема коментара:

Постави коментар